Voor veel mensen is koffie onderdeel geworden van de dagelijkse routine en is de hoek bij het koffiezetapparaat een druk bezochte plek zowel thuis als op kantoor. Ook zul je veel bekers koffie to go spotten als je met het openbaar vervoer reist of simpelweg door de stad wandelt. En dat is niet zo vreemd, want het is puur genot om je dag te beginnen met de geur en smaak van een heerlijk warm, vers gezet kopje koffie en je de dag weer vol goede moed kunt starten. Toch weten we niet veel van de oorsprong en productie van koffie, en dat terwijl we er meerdere kopjes van per dag drinken. Daarom lees je in dit blog meer over koffie. Zo heb je de volgende keer als je je collega’s weer bij het favoriete apparaat op de afdeling treft weer een goed gespreksonderwerp.

 

Het ontstaan van koffie

Koffie komt oorspronkelijk uit het gebied wat nu Ethiopië is. Een herder ontdekte hier de bessen van een struik waar men opvallend energiek van raakte. Al snel begonnen mensen van de bessen drank te maken. Na verspreiding naar het schiereiland begon koffie een rol te spelen in sociale bijeenkomsten en het duurde niet lang voordat koffie zijn weg vond naar Europa. In de 17e eeuw werden de eerste koffiehuizen geopend in grote Europese steden. In de daaropvolgende eeuw werden koffieplanten naar Midden- en Zuid-Amerika gebracht, waar teelt op grote schaal werd uitgevoerd vanwege het gunstige klimaat. Koffie is nog altijd een belangrijk exportproduct voor landen als Brazilië en Colombia.

 

Koffiesoorten

Er zijn veel verschillende koffiesoorten over de hele wereld, elk met zijn unieke smaakprofiel en eigenschappen. Zo kun je onder andere Arabica koffie drinken. Deze traditionele koffie is afkomstig uit Ethiopië en wordt nu wereldwijd verbouwd. Het heeft een milde smaak en vaak een hogere zuurgraad dan andere soorten. Robusta koffie wordt daarentegen verbouwd in Afrika, Indonesië en Vietnam en heeft een krachtigere, meer aardse smaak. Deze soort is wat bitter van smaak en bevat doorgaans meer cafeïne. Naast deze bekende soorten zijn er nog een aantal kleinere soorten die je eens kunt uitproberen, waaronder de Ethiopische Yirgacheffe, de Colombiaanse Supremo, de Braziliaanse Santos, Jamaicaanse Blue Mountain en Costa Ricaanse Tarrazú.

 

Koffiedrankjes

Naast een wereld van verschillende koffiesoorten, kun je hiermee ook veel verschillende koffiedrankjes maken. Van sterk tot zoet, met melkschuim of siroop of zelfs koude varianten met ijsblokjes: de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo is de espresso wereldwijd het meest bekend. Deze sterk geconcentreerde koffiedrank wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie te persen, het liefst natuurlijk vanuit verse koffiebonen. Ook de cappuccino wordt veel besteld, waarbij aan de espresso gelijke delen gestoomde melk en melkschuim worden toegevoegd. Een latte macchiato wordt gemaakt van espresso, warme melk en een lichte melkschuimlaag en krijgt hierdoor mooie laagjes in het glas. Je maakt de lekkerste koffies met bijvoorbeeld segafredo bonen.

Geef een reactie

Back To Top